1 shade of Gris

Bonjour à tous,

Pinot Gris sec Estate Okanagan Valley 2018, Blue Mountain. 100% Pinot Noir. 28,50 $ l’unité, cartons de 12. Oui, je le veux ! (Possible en livraison sécuritaire directe, par mes bons soins, si dans un rayon de 5k du centre-ville de Montréal. 10 à 15 $ de plus pour livraison un peu plus loin. Sinon livraison habituelle vs SAQ, sans frais).

Il y a pire endroit où faire du vin, vous me direz. Je suis tout à fait d’accord… et où faire du vélo, mais ça c’est une autre histoire, et un vieux fantasme de mon côté. Se fera un jour, promis. Et il n’y a pas meilleur endroit pour faire du pinot noir, gris, blanc, et autres cépages bourguignons, dans toute la terre de nos aïeux. Les pinots peuvent être excellents en Niagara, certes, mais l’humidité qui y règne les rend susceptible aux maladies – parlez-en à François Morissette qui a presque tout sur-greffés ses pinots qui pourrissaient à chaque année… Mais en Okanagan le temps est sec (trop depuis quelques années vous me direz), avec moins de 300 mm de pluie par an, et la situation du domaine au sud du lac Vaseux et son effet atténuateur d’écarts de température, font de ce terroir la niche-pinot parfaite.

Depuis 2017 Les Mavety (Matt aux vignes et vinifs, Christie à l’administration) ont décidé de passer à un niveau supérieur et voici ce que Christie Mavety en dit : ‘We have been doing some trial work with a consultant out of Burgundy for about 5 plus years making adjustments with the winemaking to a less extracted style, more precise fruit, gravity racking, to name a few changes. Over the last two years, we have blended the three single vineyard Pinot Noir wines and finally with the 2017 vintage we feel that they express clear and a precise uniqueness. We will be making 5 different labels of Pinot Noir, such as: Estate Cuvee Pinot Noir, Reserve Cuvee Pinot Noir, and three single vineyard Pinot Noir labels: River Flow – Block 23, Gravel Force – Block 14, Wild Terrain – Block 9’.

La cuvée Estate proposée ici est leur pinot gris courant, avec toute la finesse que leur terroir argilo-calcaire garni d’éboulis peut procurer. Le style de pinot gris prôné ici n’est ni celui d’Alsace (riche et quelquefois teinté d’une touche de sucre résiduel) ni celui de la Vénétie (léger voire insipide), et se rapproche plus d’une structure bourguignonne. Le chardonnay, le pinot blanc, le pinot gris (et le pinot noir incidemment) font partie de la même famille de cépages. Et leur ‘famille aromatique’ est en lien filial direct : melon, figue, agrumes, et une très légère touche beurrée venant des élevages. Matt Mavety fait confiance depuis une dizaine d’années maintenant aux levures naturelles, et préconise des élevages un peu plus longs, mais sans jamais plus de 5 à 15 % de bois neuf. Amateurs de Bourgogne blanc, vous adorerez.

L’autre changement est qu’à partir de cette année les vins seront beaucoup plus chers… C’est la dernière fois que les vins de Blue Mountain arriveront ici à tarif sous les 30 $ la bouteille.

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Revue de Presse :

Treve Ring – www.gismondionwine.com (July 2019)

Orchard fresh and juicy, this year’s pinot gris is from two French clones and 32-year-old estate vines. After whole cluster pressing, this was native fermented in a mix of foudre, stainless, French barrels and puncheons. The wooded wines received regular battonage, while the stainless portion did not. The lots were blended the following spring. Bright and crunchy Asian pear, lime pith and lime leaf, green apple rings through this wine, one with a thin cushion of lees, but overall much tauter and tighter than last year, and charmingly so. Snappy and impressive. 90 Points

David Lawson – www.winealign.com

This is a fairly subtle, quiet and complex pinot gris – but so nicely made and balanced with mild aromas of peach, fresh herbs, light toast and vague minerality. It is medium bodied, slightly creamy yet firm, dry and slightly tart-edged on the finish. There is some spice as well, from partial ageing in wood for six months. All going to very good length. Slightly bitter on the finish. Very good value. Tasted Sept 2018. 90 Points

Michael Godel – www.winealign.com

The gris is a mildly spiced, up the apples and pears climb into a lemon-lime citrus bed with plenty of mid-palate texture. It’s a subtle pinot gris, three-tiered from its lees rest in housings of stainless steel, oak barrels and foudres. All three contribute to this lovely mouthfeel and preservation of fruit, albeit in three very different ways. To say this is amenable stuff would be a great understatement. There is literally no reason, time of day or meal not to make its acquaintance. Drink 2018-2020. Tasted September 2018. 90 Points.

John Schreiner – johnschreiner.blogspot.ca

The grapes (from 31-year-old vines) were whole cluster pressed. The fermentation was 39% in stainless steel; the remainder was fermented in a combination of oak (foudres, barrels and casks) and aged six months on the lees. The wine begins with aromas of pear and herbs. The wine has a rich texture on the palate, with flavours of pear and cantaloupe and a hint of anise on the lingering finish. 92.

Un des seuls domaines du Canada a avoir 5 étoiles (sur 5) dans le livre ‘The Wines of Canada’ de John Schreiner.

Okanaganement,

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